Voet problemen
& oplossingen

Voet problemen & oplossingen

Schimmel/kalk nagels (mycose)

Veel mensen hebben wel problemen met hun voeten. Helaas is het in deze cultuur nog steeds zo dat veel mensen zich hier voor schamen. Zo jammer, want zo niet nodig. En met veel problemen kan de pedicure een prima uitkomst bieden.

Een veelvuldig probleem is de schimmel of kalknagel. Hierbij wordt de nagel dikker, brozer en vaak geel/bruin van kleur. Vaak wordt er gedacht dat hier niks of weinig gaan te doen is. Maar met een goed behandel plan zijn er zeker mogelijkheden.

2x daags mykored, 1x daags dadi oil en 2x per week een voetbad met dode zeezout doet wonderen voor u nagels. Daarnaast adviseer ik elke 5-6 weken een bezoekje aan de praktijk om de aangedane nagels dunner te laten fraise. Dit bevorderd de opname van de Mykored spray en dadi oil, en er kan weer zuurstof bij de nagels komen; wat de groei weer bevordert. Zo zorgen we er samen voor dat de gezonde nagel weer terug kan groeien.

Ingegroeide nagel

Een ingegroeide nagel is een zeer pijnlijke aandoening. Vaak wordt deze bij elke stap gevoeld. Mensen met diep liggende ronde nagelplaten zijn extra kwetsbaar hiervoor.
De ingroeiing komt dikwijls aan één kant van de nagel voor, maar kan ook dubbelzijdig optreden. De aandoening komt meestal voor aan de eerste (of grote ) teen. Bij rondlopende nagelplaten, ook aan de kleinere tenen. 

Hoe ontstaat een pijnlijke ingegroeide nagel of unguis incarnatas?
Vaak worden zonder dat men er bewust van is, niet goed passend schoeisel gedragen.
Er ontstaat dan te veel druk. Een andere oorzaak kan ook zijn het verkeerd afknippen van de nagel. Verkeerd afknippen van de nagels bevordert het ingroeien! Het is belangrijk om nagels zoveel mogelijk recht af te knippen. De pedicure maakt ze vaak rond, maar heeft er speciale middelen voor, waardoor het gevaar van ingroei weg genomen wordt. 

Sommige mensen hebben van nature een bol-gevormde nagelplaat en is helaas voorbestemd om in te groeien. Door de druk van de bovenkant op de nagelplaat, groeien dan de naar de diepte gerichte zijkanten van de nagelplaat soms bijna loodrecht naar binnen in .

Als gevolg van stand afwijkingen van de voet, zoals platvoeten en spreidvoeten of doorgezakte voorvoeten, hebben als regel ook standsveranderingen van de tenen tot gevolg, waardoor extra druk op de nagelplaat kan ontstaan, hetgeen weer het ingroeien van een nagel kan veroorzaken.
Al met al een vervelende en pijnlijke aandoening.

De oplossing?

Naar een pedicure gaan!
Er ligt natuurlijk ook een stukje verantwoording bij de patiënt zelf. Als de patiënt met een ernstig ingegroeide nagel 1x in het halfjaar voor een voetbehandeling komt, kan hij natuurlijk nooit het resultaat krijgen als bij een regelmatige behandeling. Belangrijk is ook dat de patiënt zélf de nagelomgeving goed schoon houdt, dus zeer regelmatig een desinfecterend voetenbadje met ECHTE Dode Zee zout die u bij uw behandelaar kan verkrijgen.

Waarom naar een pedicure?

Een professionele voetverzorger heeft een zeer intensieve opleiding gevolgd, waarbij naast specifieke kennis over voetbehandelingen tevens veel facetten over het menselijke lichaam in het lespakket zit. In de loop der tijden heeft het beroep pedicure zich in hoog tempo ontwikkeld. De meest moderne apparatuur en middelen staan in deze moderne tijd ter beschikking tot de pedicure. Een professionele pedicure is op de hoogte van de laatste technieken en werkt vooral hygiënisch.

Eelt

Er is van eelt sprake waar de bovenlaag van de huid (de hoornlaag) is verdikt. Eeltvorming ontstaat door overmatige druk en wrijving. In feite kan men eelt beschouwen als een bescherming die het lichaam aanbrengt tegen de van buiten komende druk of wrijving. Echter de mate van eeltvorming verschilt van persoon tot persoon. En soms ook van voet naar voet. De mens kan aan een voet eelt hebben en de andere totaal niet. Bovendien kan er extra eelt ontstaan, als er een vertraagde afstoting van de hoornlaag plaatsvindt. 

Deze overmatige eeltvorming noemt men pathologisch eelt (hyperkeratose). Dit kan pijnlijk zijn en branderig aanvoelen. Vaak komt het voor onder de bal van de voet (grote eeltplek), maar ook op de top van een teen of als eeltrand aan de onderkant van een teen of de hiel. Verkeerde schoenen en stand afwijkingen van de voeten zijn veelal een oorzaak van dit type eeltvorming. Ook extreme zweetvoeten kunnen een oorzaak zijn.

Oorzaken:

  • Onaangepast schoeisel
  • Teen- of voetafwijkingen
  • Aftakeling van het bloedvatsysteem
  • Magere voeten
  • Druk van binnenuit: hielspoor, overgewicht, doorzakking van de voorvoet.
  • Verandering van temperatuur, veranderde samenstelling van het zweet, ziekten.

 

Behandeling:

De behandeling bestaat vooral uit het wegnemen van de oorzaak.
Verder, iedere avond de voeten insmeren met vettige crème.
Dit werkt verzachtend en voorkomt kloven.

Kloven

De barsten in hard en droog eelt, vereisen behandeling door de pedicure. De scheuren komen het meeste voor op de rand van de hiel, en soms onder de rand van de grote teen. Tussen de tenen kunnen weke kloven ontstaan. Vaak gaan deze kloven gepaard met een schimmelinfectie

 

Behandeling:

De behandeling is erop gericht om de elasticiteit van de huid te vergroten. Bij oppervlakkige kloven zal de droge huid machinaal weg gefreesd worden. Bij diepe kloven, wordt de dikke laag eelt verwijderd, zodat de huid weer soepel meebuigt bij belasting. De harde randen van de kloof worden voorzichtig weg gesneden en gefreesd zodat de huid zich weer kan sluiten.

Kloven genezen van binnenuit. Dus soepel houden, door middel van smeren, zeker als de buitenste harde randen weg gesneden zijn, is van groot belang om het genezing proces te versnellen. 

Harde eeltige huid geneest niet. Daarom wordt er zoveel mogelijk harde eelt weg gesneden zodat de huid zich weer kan herstellen. De pijn zal direct na de behandeling sterk verminderen of zelfs geheel verdwenen zijn.De weke kloven zullen, in geval van een schimmelinfectie, behandeld moeten worden met een schimmeldodend product.

Wat kunt u zelf doen:

  • Draag schoenen en slippers die goed passen.
  • Gebruik een hydraterende crème met Ureum toevoeging( Bijv.:Laufwunder hydrobalsem) of klovencrème.
  • Gebruik eventueel een eeltvijl om de aanwas van overtollig eelt te beperken.
  • Gebruik bij verweekte kloven een schimmeldodend product.
Likdoorn

Ontstaan van een likdoorn. Een likdoorn is een (meestal pijnlijke) eeltverdikking aan de voet. Het is eigenlijk eelt die in een soort trechter vorm naar binnen groeit en pas pijnlijk wordt als het de huidlaag waar de zenuwen zitten raakt. Het kan aanvoelen alsof er een mesje of stuk glas in je voeten zit en vaak brand het ook.

Likdoorns komen enorm veel voor en vormen voor veel mensen een dagelijkse kwelling. De pijnklachten kunnen soms zo ernstig zijn dat het lopen wordt bemoeilijkt. Een likdoorn is dus zeker geen triviaal probleem!

De likdoorn wordt meestal veroorzaakt door druk. De druk wordt veroorzaakt door schoeisel, overgewicht of afwijkingen aan de stand van botten in de voeten. Ook kan het iets simpels zijn, van een sok die net even op de verkeerde plek teveel druk gaf. Waardoor een kleine druk plek is ontstaan, die door blijft groeien naar binnen ipv naar buiten. Meestal is er een combinatie van tenminste twee van deze factoren aanwezig.

De Pedicure kan de likdoorn vakkundig verwijderen.

Als dit met regelmaat gebeurt door middel van snijden, frezen en drukvrij leggen kan de likdoorn op den duur kleiner worden en zelfs verdwijnen, mits natuurlijk de oorzaak ook wordt opgeheven.

Naast de gewone likdoorn komen er nog een aantal speciale soorten voor: weke likdoorn, vasculaire likdoorn, neurovasculaire likdoorn, zaadlikdoorn.

Voetwrat

Ze worden veelal opgedaan in (bijvoorbeeld) zwembaden en sportzalen of door het passen van schoenen met blote voeten.

Een wrat is een goedaardige woekering van het epitheel van de huid. Doordat er bloedvaatjes in meegroeien, kan een wrat gemakkelijk bloeden. Als de wratten zich onder de voet bevinden kunnen ze erg pijnlijk zijn. Voetzoolwratten zijn vaak met een laagje eelt bedekt en lijken daardoor nogal eens op een likdoorn

Voetschimmel

Voetschimmel tussen tenen. Er bestaan vele duizenden soorten schimmels. Enkele van deze schimmels leven in en op de huid. Ook onder deze schimmels vindt je ‘specialisten’: sommige leven bij voorkeur in de haren, anderen in huidplooien en weer anderen in verhoornde delen van de huid. Op de voeten vinden wij vrijwel uitsluitend twee soorten schimmels: Trichophyton rubrum en Trichofyton mentagrophytes.

Deze schimmels leven in de hoornlaag van de opperhuid. Voetschimmels komen zeer veel voor.

Wat kunt u zelf doen:

  • Niet teveel met zeep baden!
  • Koop bij uw pedicure een anti-voetschimmel creme.
  • Dit moet eenmaal daags ingesmeerd worden en dat twee weken lang, en daarna 1 maal per week.
  • Verder kan men een poeder gebruiken om in de schoenen te strooien. Als de behandeling met anti-schimmel creme niet werkt, dan kan in ernstige gevallen een dermatoloog geraadpleegd worden.
  • Deze maakt een kweek van de huid om de juiste schimmelsoort vast te stellen en de behandeling daarop af te stemmen.
  • Tenslotte is het nodig te weten dat een onbehandelde voetschimmel uiteindelijk de nagels kan gaan aantasten.
Zweetvoeten

Zweetvoeten is het overdreven transpireren van de huid door het over functioneren van de zweetklieren. Dit gaat gepaard met een indringende geur, pijnlijke blaren, kloven in het voeteelt en tussen de tenen; iedere stap dat je maakt is een ware marteling. De activiteit van zweetklieren wordt sterk beïnvloed door het zenuwstelsel.

Oorzaken:

  • Problemen met de bloedsomloop
  • Zoutrijk en sterk gekruid eten
  • Slechte voethygiëne
  • Storing van de zweetklieren
  • Dragen van nylonkousen
  • Slechte bloedcirculatie
  • Kunststof schoenen
  • Storing van de schildklier

Advies:

  • Vermijd zeep aangezien dat de zweetklieren prikkelt.
  • Draag alleen wollen kousen/sokken.
  • Wissel 2 x per dag van sokken en schoenen.
  • Warme voetbaden met zeep vermijden; spoel liever uw voeten dagelijks in koud water.
  • Na het wassen de huid inwrijven met invettende crèmes of lotions of gebruik maken van een poeder of deo spray.
  • Drink minder koffie en alcohol, drink liever veel water; dit zuivert het lichaam.
  • Vermijd scherpe kruiden.
  • Voeten zoveel mogelijk aan de buitenlucht blootstellen.
  • Draag lederen schoenen i.p.v. kunststofschoenen.
  • Verder verkoop ik een extra verfrissende, deodoriserende crème.
Wintervoeten/tenen

Wintervoeten/wintertenen zijn een soort ontsteking die veroorzaakt wordt door koude en vooral vochtige koude. Hierdoor treedt er een verstoring op in de bloedsomloop. Aan de voet komt het meestal voor op de plaatsen waar de huid weinig vet bevat en waar de huid strak over het bot zit. Het probleem komt niet alleen aan de tenen en voeten voor, maar ook aan de vingers, neus en oren.

Oorzaken:

  • Bloedarmoede
  • Zenuwaandoening
  • Algemene zwakte
  • Dragen van te nauwe schoenen
  • Dragen van te kleine schoenen

 

  • Ontspanningsoefeningen; beweging en warmte bevorderen de doorbloeding.
  • Bij aanvang van de winter afwisselend de voeten in warm en koud water baden.
  • Eindig altijd met koud water.
  • Masseer elke dag de voeten met een goede voetbalsem.
  • Draag kousen en sokken van wol.
  • Tevens kan je bij me ook goede crème kopen die de doorbloeding stimuleert.

 

Ik verkoop Wandelwol.
Hoewel nog bij vele mensen totaal onbekend. Begint het steeds meer op te komen.

Marsvoet

Een is een stressfractuur. De naam “marsvoet” is afgeleid van de lange marsen die soldaten moesten maken op stugge legerschoenen. Er doen zich barstjes of scheurtjes in het bot voor. Deze scheurtjes ontstaan vaak in één van de middenvoetsbeentjes. De pijn wordt speciaal opgewekt bij de voetafwikkeling.

Hielspoor

Hielspoor is een veel voorkomende klacht bij hardlopen. Overigens komt het ook veel voor bij mensen die veel wandelen of staan. Het uit zich als een stijve en pijnlijke plek onder de hiel. De pijn wordt veroorzaakt door een niet-bacteriële ontsteking aan het peesblad. Veelal is dit het gevolg van overbelasting. De kenmerkende klacht bij een hielspoor is een nauwkeurig aan te duiden, felle pijn onder de hiel. 

Marsvoet en hielspoor komen veel bij sporters voor. Overbelasting of een te zwaar trainingsprogramma kunnen dan de oorzaak zijn.

Een goede warming up/cooling down kunnen deze overbelasting blessures voorkomen. Let op je gewicht. Zorg voor een goede trainingsopbouw en goede, ondersteunende schoenen met schok dempende zool! Realiseer je dat de meeste spikes geen enkele schokdemping of ondersteuning geven. Train dus zoveel mogelijk op je gewone sportschoenen. Wanneer je pedicure een marsvoet of hielspoor bij je vermoedt, zal ze je de nodige adviezen geven, maar je ook doorsturen naar de huisarts, een orthopeed of podoloog. Verder ben ik verkooppunt van de Footlogics semi orthopedische zolen.

Dank voor al je lieve, zorgzame behandelingen en massages aan haar voeten.

Hartelijke groet,  Liz Siegers

Beste Wendy, Hartelijk dank voor alle goede (Voetverzorging) aan huis wij wensen je alle goeds voor de toekomst.

 Dikke kus van Agaat en Sonja

Heerlijk om je voeten door Wendy te laten verzorgen. Daarnaast heeft zij ook voor elk voeten probleem een goede oplossing. Een heerlijke verwennerij.

Claudia Buhre